Wednesday, February 6, 2013

Flexfields Interview Questions


 
1.       Flexfield Qualifiers and Segment Qualifiers
Ans. Qualifiers are used to set a specific property to the segment columns or segment values.

Flexfield qualifiers are used to set a specific property to the segment columns like balancing segment natural accounting segment cost center intercompany.

For any structure Balacing segment & Natural accounting segemnt should be mandatorily set.

Segment qualifiers are used to set for the values of the segments like expense revenue asset etc in GL

2.       Descriptive Flex Field
Ans. Descriptive Flexfields are used to capture additional or extra business information of the organization.

3.       Context field and Reference field in DFF
Ans.  DFF has two types of segments

1. Global Segments
2. Context Sensitive Segments

Context Sensitive Segments depends on value of another field.

REFERENCE Field - If the context sensitive information is derived from a field in the form then that field is called as a Reference Field.

CONTEXT Field - If the context sensitive information is derived from a field / segment in the DFF pop up windown then that field is called as a Context Field.

4.       flex fields issues
Ans.

5.       what are the mandatory fields you should enabled while designing the descriptive flexfields?
Ans.  Mandatory fields are also called as KEY FLEXFIELDS. Key flexfileds are used to capture mandatory or key business information of the organization. Key flexfields are DATE CURRENCY TYPE OF ACCOUNT.

7.       What is the difference between EITs and DFFs?
Ans.  EIT is HRMS functionality and are used for DFF
DFF is used in GL AP AR....modules to add extra columns to a particulare field

8.     What are range flexfields? How can we create them in our form
Ans.  The Accounting Flexfield Ranges block of the 'Define Budget Organization form' contains a range flexfield called Accounting Flexfield. This is based on Accounting KFF only.

10.   is it possible to do any calculation on DFF or KFF or these are informative fields, and How do you search for specific DFF or KFF?
Ans. Its possible to do calculations on KFF or DFF columns.

But calculations on KFF or DFF columns are not effective in WHEN-NEW-ITEM-INSTANCE' or 'WHEN-VALIDATE-ITEM' triggers.

Calculations coding should be done in 'PRE-INSERT' or 'WHEN-VALIDATE-RECORD' triggers.

eg: In PRE-INSERT trigger

:M_RECEIPTS.ATTRIBUTE3 :M_RECEIPTS.ATTRIBUTE1+:M_RECEIPTS.ATTRIBUTE2




11.   How many Key Flex fields are there in financial modules and what are they module wise?
Ans. GL : Accounting KFF

FA: Asset KFF Category and Location KFFs

PO : Item KFF

AR: Location and Territory KFF

12.   How many attribute columns can we have for single dff?
Ans. attribute columns max we can use 1 to 20

13.   how to make DFFs with value set to be non-updatable for the user?
Ans. Enable Freeze Flexfield Check Box to make DFF non-updatable

14.   How do You enable DFF in your form?
Ans. 
Hi, Whether u want to enable (Invoke) the DFF in the Front end Application.if its so then follow the steps.1.Go to the Dff which you want to enable2.keep the mouse pointer on the dff.3.go to the Help-->Diagonast -->Examine4.enter password as APPS5.Note the Title name of the Dff6.switch to the Application Developer.7.go to flexfields--Descriptive--Segments8.Go to Query mode 9.Enter the Dff title name in the Title column10.check out the freeze flexfield definition check box11.compile the form or save the form.

15.   what is element wizard?
Ans.   NO ANSWER

16.   What are the differences between SIT's & EIT's?
Ans.  EIT Extra Information Types
SIT Special Information types
Bothe are HRMS functionalities; SITs are normally KFFs (Key flexfield) and EIT are normally DFFs.

17.   How do we make the segments in a particular flexfield mandatory?
Ans. While defining the segments there is a checkbox called Required . By default it is checked. Checking or un-checking this box decides whether the segment is mandatory or optional.

18.   Can we disable/enable a whole DFF(not few Attributes)
Ans.  Yes this can be done with Custom.pll It has a procedure call Event.In this procedure u can capture events like when-new-form-instance when-new-item-instance etc So capture tht event on which u want to disable your DFF and use name_in('system.current_form/item') to know the name of ur DFF and then using form built-in set_item_property disable that field. Same way we can do enable the DFF

19.   What is the purpose of a flexfield qualifier? Why is it needed when you can have a unique name for a segment?
Ans.   Flexfield qualifiers are basically used to identify the nature of the segment at the flexfield level. Qualifiers like Balancing Cost Center InterEntity Natural Account etc..indicates the type of segment.
For Ex--> Normally company segment is qualified as Balancing which will intimate that the debits should balance the credits for a particular account for a specifiedcompany. i.e for a specific GL code combinations.
Hence having unique names to the segments/flexfield has no connection with this as the purpose of the above is totally different

20.   Is it possible to enable/disable only few fields of any DFF?
Ans. yes by selecting the check box of enable/disable we can select only few attributes of any DFF.

21.   how many flexfields are there in total modules
Ans. 
Owner
Key Flexfield Name
Flexfield Code
Oracle Assets
Asset Key Flexfield
KEY#
Oracle Assets
Category Flexfield
CAT#
Oracle Assets
Location Flexfield
LOC#
Oracle General Ledger
Accounting Flexfield
GL#
Oracle Human Resources
Grade Flexfield
GRD
Oracle Human Resources
Job Flexfield
JOB
Oracle Human Resources
Personal Analysis Flexfield
PEA
Oracle Human Resources
Position Flexfield
POS
Oracle Human Resources
Soft Coded KeyFlexfield
SCL
Oracle Inventory
Account Aliases
MDSP
Oracle Inventory
Item Catalogs
MICG
Oracle Inventory
Item Categories
MCAT
Oracle Inventory
SalesOrders
RLOC
Oracle Inventory
Stock Locators
MTLL
Oracle Inventory
System Items
MSTK
Oracle Payroll
Bank Details KeyFlexField
BANK
Oracle Payroll
Cost Allocation Flexfield
COST
Oracle Payroll
People Group Flexfield
GRP
Oracle Receivables
Sales Tax Location Flexfield
MKTS
Oracle Receivables
Territory Flexfield
CT#
Oracle Service
Oracle Service Item Flexfield
SERV
Oracle Training Administration
Training Resources
RES

22.   What is the use of Group Flex field and where exactly we use?
Ans. Group Flexfield is Used in Oracle Payroll. This Group Flexfield catches the information to which the employee belongs. eg : Regular then the employee belongs to Regular payroll Group,Based on our requirements we categorize the employees in to groups for easy identification purpose.

23.   How do I enable a database column to use it in a DFF segment?
Ans. while u will go through the following
Application developer--> flexfleds--> dff-->segment
there u can find out the enabled check box if u want use the database column then u will check the enabled check box instead of that unchecking the enabled check box

24.   Are the value sets mandatory for DFF segments?
Ans. Valuesets for the segments in DFF's are not mandatory.

25.   Do we need to register Standard DFF’s?
Ans. Stndars DFF's are given by Oracle.We need not register.We can register CustomDFF's .

26.   What is the maximum number of segments that can be defined for KFF?
Ans. Depends on KFF. For example it is 30 in the case Accounting Flexfield and 20 in the case of Sales Tax Location Flexfield
 
27.   What is the significance of structure id in key flexfields?
Ans. The structure ID is the unique identifier for the Flexfield structure defined across the entire installation. It is this unique identifier which helps in associating a structure with an entiry in your installation /Business Unit/Legal entity

28.   What are context sensitive segments in descriptive flexfields?
Ans. Context Sensitive Segments are conditional DFFs. Only when a condition is met a particular field 'appears' and we are able to capture details. So for that first DFF is made context sesitive and then second one if made reference.

29.   What is the difference between key flexfield and Descriptive flexfield?
Ans. Key Flexfield is used to describe unique identifiers that will have a better meaning than using number IDs. e.g a part number a cost centre etc
Desc Flex is used to just capture extra information.
Key Flexfields have qualifiers whereas Desc Flexfields do not.
Desc Flexfields can have context sensitive segments while Key flexfields cannot.

30.   Can we use other columns (beside attributes) as segments for DFF?
Ans. yes we may.if we register some other columns then we may use them as flexfields.But this is not recommended by Oracle

31.   Which procedure should be used to make the DFF read only at run time?
Ans. FND_DESCR_FLEX.UPDATE_DEFINITION()

32.   What is the significance of cross validate segments in the Key flexfield structure screen (figure 6)?
Ans. Cross validation rule prevents user to enter invalid segment value codecombinations.

33.   What is the significance of reference field in a DFF?
Ans.  Using reference field in the DFF you can toggle the DFF on the basis of reference field value
.
34.   How do I enter the default value of Key flexfield or DFF segment?
Ans. while defining segments or attribute of KFF or DFF in segement(accounting flexfield) window in validation box select constant in default type and enterdefault value.

35.   What is the difference between flexfield qualifier and segment qualifier?
Ans. Flexfiled qualifier identifies segement in a flexfield and segment qualifier identifies value in a segment.
There are four types of flexfiled qualifier 1) Balancing segment qualifier 2) cost center 3) natural account and 4) intercompnay
segemtn qualifier :- 1) allow budgeting 2) allow posting 3) account type 4) contral account and 5) reconciliation flag

36.   How do I define global segment qualifier?
Ans. Global segment qualifier is a hidden qualifier. By default this flexfield qualifier is assigned to all the segments of the structure by the system.

1. Allow Budgeting: YES/NO

If we enable 'Allow Budgeting' ---- YES on any segment value it means we can allow budget values on that segment value.

2. Allow Posting: YES/NO

If we enable 'Allow Posting' ------YES on any segment we can post journals created on that segment value.

37.   Which procedure should be called to enable a DFF in a form?
Ans. FND_DESCR_FLEX.DEFINE (BLOCK > 'BLOCK_NAME'
FIELD > 'FORM_FIELD_NAME'
APPL_SHORT_NAME > 'APP_NAME'
DESC_FLEX_NAME > 'DFF_NAME'

No comments:

Post a Comment

Best Blogger TipsGet Flower Effect