Friday, February 3, 2017

Informatica Power Centre Designer Questions

 (1)If you want to copy a source definition from a shared folder to non-shared folder, what will you do?
(a)Open the shared folder, drag the source definition.
(b)Open the non-shared folder, press ctrl key and drag source definition.
(c)Open the non-shared folder, Drag source definition.
(d)Open the shared folder, press ctrl key and drag source definition.

Ans (b)

Exp:-if you don't press ctrl key, it will create shortcut in case of shared folder.

(2)You have a shortcut to the target in the mapping in folder DEV; can you modify the target instance?
(a)Always
(b)Never
(c)If the user has write permission on the folder.
(d) Depends on mapping transformations.

Ans:- (c)

We can override the properties of the target like update override but cannot change the port scale, precision etc.

(3)You have find option on the toolbar of mapping designer, what can you find by that?
(a)Column or port names
(b)Column or port names and mapping variables.
(c)Metadata extension
(d)Sql override

Ans: - (a)

(4)In a lookup transformation, you cannot create a condition as it is disabled, possible reason may be:-
(a)There is no input port.
(b)There is no output port.
(c)There is no lookup port.
(d)Output ports are there but not connected downstream.

Ans :-( c)

(5)If there are two targets in a mapping and one of them is connected and one is not connected at all, mapping will be:-
(a)Valid
(b)Invalid

Ans :-( a)

(6)Is this mapping valid:-
Source ---->source qualifier|---->Aggregator|--------->Target
                                            |---->Expression|

This mapping is not valid as active transformation cannot be bypassed.

(7)What type of ports can be defined in Informatica:-
(a) Input, output
(b) Input, output, variable
(c) Input, output, variable, aggregate
(d) Input, input/output, output, variable

Ans: - (d)

(8)Can we change the data type from source to source qualifier?
(a) Always
(b) Never
(c) If data types are compatible.
(d) If port names are same.
Ans :-( c) if data types are compatible, like from varchar to string, nstring but cannot convert varchar to number else mapping will be invalid.


(9)The expression LTRIM (‘danum’, 'A') is used in one of the output ports, what will be the output of this?
(a) dnum
(b) num
(c) danum
(d)The expression cannot be used in output ports.

Ans :-( c)

Exp:-Comparison is case sensitive

(10)In one expression following ports are there:-
port_1, decimal, input
port_2, decimal, input
port_3, decimal, output
port_4, decimal, output
port_5, string, output

Now in port_4, which expression is invalid:-
 (a)IIF (port_1>500, port_2*100, Port_2*10)
(b)IIF (port_2>500, port_2*100, Port_2*10)
(c)IIF (port_3>500, port_3*100, Port_3*10)
(d)IIF (port_1>500, port_2*100)

Ans :-( c)

Output ports can not be used in evaluating the expression; it must be either an input or variable port.

(11)In aggregator, an output port can have:-
(a) Aggregate functions
(b) Aggregate and non aggregate functions
(c) Aggregate, on aggregate functions and conditional statements
(d) Only decode functions

Ans :-( c)

(12)In aggregator, a variable port can have:-
(a) Aggregate functions
(b) Aggregate and non aggregate functions
(c) Aggregate, non aggregate functions and conditional statements
(d) Non aggregate functions and conditional statements

Ans :-( d)

(13)A port p1 is to be linked from transformation T1 to port p2 of transformation T2, the link can not be established,
What can be reason:-
(a) T1.p1 is not input port, T2.p2 is not output port.
(b) T1.p1 is not output port, T2.p2 is not input port.
(c) T1.p1 is not variable port, T2.p2 is not input port.
(d) T1.p1 is not output port, T2.p2 is not input port or data types are incompatible.

Ans :-( b)

(14)The difference between router transformation and filter transformation is that router retains the rows? (T/F)
(a)TRUE
(b)FALSE

Ans :-( a)

(15)In one expression, there are three ports:-
Port_1 String Input
Port_2 String Input
Port_3 String Output

Assume that PARAM is not a mapping parameter or variable, which of the following expression is correct in Port_3?
(a)Port_1|| port_2|| 'PARAM’
(b)Port_1||port_2||"PARAM”
(c)Port_1||port_2|' PARAM’
(d)Port_1, concat (Port_2,’PARAM’)

Ans :-( a)

16. There is one XML file, Cobol source and a relational table, how many joiners needed to join them:-
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) No, Source qualifier is required to join them.

Ans :-( b)

17. If two relational tables are on different databases (heterogeneous sources), what should be used to join them?
(a)Joiner Transformation
(b)Source qualifier Transformation
(c)Union Transformation
(d)Expression Transformation

Ans :-( a)

18. What is the disadvantage of unconnected lookup?
(a)It can’t be called multiple times.
(b)It will return 'Transformation error' if lookup is not found.
(c)It will not return user defined value if lookup is not found.
(d)It cannot be made persistent.

Ans :-( c)

19. The source qualifier is used for
(a)Relational sources
(b)Relational sources and flat files
(c)Relational sources, flat files, Cobol Sources
(d) Relational sources, XML sources, Application sources.

Ans :-( a)

20. Is case sensitive operation be performed while looking up on relational source?
(a)Always
(b)Never
(c)Yes, if database supports
(d)Yes, depends on cache size

Ans :-( c)

21. Is case sensitive operation be performed while Joiner is used to join one relational source and flat file?
(a)Always
(b)Never
(c)Yes, if database supports
(d)Yes, depends on the flat files.

Ans :-( a)

22. If sorter is used, when the sorting will start?
(a) When mapping runs
(b) When workflow runs
(c) When first task in workflow runs
(d) When session runs for the mapping in which sorter is used.

Ans :-( d)

23. In update strategy expression, which functions can be used:-
(a)IIF ()
(b)DECODE ()
(c)IIF (), DECODE ()
(d) Any non-aggregate function in transformation language.

Ans :-( d)

Note:-Aggregate functions are not allowed in update strategy.

24. Is this mapping valid or invalid?

Ans:-Valid, You can have unconnected source in mapping.

25. Is this mapping valid or invalid?

Ans:-Invalid, You can not have unconnected source qualifier in mapping.

26. Is this mapping valid or invalid?


Ans: - Valid, You must have at least one connected target in mapping with one port connected.

27. How many sources a mapplet can contain?
(a)   One
(b)   Two
(c)    None
(d)  Any number.

Ans (d)

28. A mapplet can contain only reusable sequence generator, it must be reusable? (T/F)
(a)   True
(b)   False

Ans (a)

29. Is this mapping valid?


Ans:-Yes, because target is connected only by passive transformations. If source qualifier were connected to an active transformation, mapping would be invalid.

30. Which of these statements is true?
(a)Passive mapplet cannot be converted to active mapplet.
(b)Active mapplet cannot be converted to passive mapplet.
(c) Active mapplet should not contain any joiner transformations.
(d)Passive mapplet will be converted to active mapplet when a Joiner transformation is added to it.

Ans :-( d)

31.Suppose that there are ten mappings based on one fixed width flat file ,now as business requirement changes ,the fixed width file should be converted to comma delimited file, what steps will you follow:-
(a)Do nothing as it won’t affect the mapping and sessions.
(b)Launch the file wizard, change the source and save it.
(c)Open the source; change the source definition from fixed width to comma delimited, save it.
(d)Delete the source definition, recreate it and open all the mappings and save them.

Ans :-( c)

32. One variable port is created in expression transformation and named as ‘DISTINCT’, is mapping valid or invalid?
(a)Valid
(b)Invalid, DISTINCT is a reserved word in Informatica.
(c)Invalid, DISTINCT is a reserved word in Informatica and ANSI SQL.
(d)Invalid, it is a function in SQL.

Ans (a)

33. One variable port is created in expression transformation and named as ‘ABORT’, is mapping valid or invalid?
(a)Valid
(b)Invalid, ABORT is a reserved word in Informatica.
(c)Invalid, ABORT is a reserved word in Informatica and PL/SQL.
(d)Invalid, it is a function in SQL.

Ans (b)

Hint:-Create a variable port ABORT (decimal), open expression editor and write ABORT+1.

34. Sorter is an active transformation because:-
(a)It sorts the data.
(b)It creates data and index cache.
(c)It needs more memory operation than expression transformation.
(d)It contains distinct property.

Ans (d)

35. Is this mapping valid? Mapplet contains the source, source qualifier and output transformation and assume that mapplet is perfectly valid?








(a)   Valid.
(b)   Invalid, as third target is not connected to mapplet output.
(c)    Invalid, mapplet cannot contain source.
(d)  Invalid, there cannot be multiple outputs from a mapplet.

Ans (a)

36. Port_1 in expression transformation_1 is connected to Port_2 in expression transformation_2, in which scenario mapping will be invalid:-
(a)Port_1 is string and Port_2 is double.
(b)Port_1 is string and Port_2 is nstring.
(c)Port_1 is double and Port_2 is string.
(d)Port_1 is double and Port_2 is date/time.

Ans :-( d) Incompatible data types

37. A non-reusable transformation cannot be promoted to reusable transformation whereas reusable transformation can be converted to non-reusable transformation. Is this true/false?
(a)True
(b)False

Ans: - (b)

38. Which of these statements is true?
(a)A mapplet input is passive transformation.
(b)Two mapplet input transformation can not be merged by joiner.
(c)A mapplet can contain any number of target definitions.
(d) A mapplet can contain any number of input transformations.

Ans: - (d)

39. The default port of debugger in Informatica is :-
(a) 6001
(b) 5001
(c) 5101
(d) 5511

Ans: - (c)

40. You can validate any number of mappings in Informatica at same time?
(a)Always
(b)Never
(c) If repository versioning is enabled and query is used.
(d) If repository versioning is disabled and query is used.

Ans: - (c)

41. Your flat file/relational table source structure is as follows:-
Port_1 Number   PRIMARY KEY
Port_2 STRING 
Port_3 STRING

Now you run the mapping with following source data:-
Port_1   Port_2   Port_3

NULL    ‘ABC’  ‘CDE’
1            ‘Ravi’    ‘INFA’

What will be the output?
(a)The session will execute successfully and in target, two rows will be populated.
(b)The session will fail and error will be primary key cannot be NULL.
(c)The session will not be validated.
(d)Target table will not be populated.

Ans :- (a)

42. Your flat file/relational table Target structure is as follows:-
Port_1 Number   PRIMARY KEY
Port_2 STRING 
Port_3 STRING

Now you run the mapping with following source data:-
Port_1   Port_2   Port_3

NULL    ‘ABC’  ‘CDE’
1            ‘Ravi’    ‘INFA’

What will be the output?
(a)The session will execute successfully and in target, two rows will be populated.
(b)The session will fail and error will be primary key cannot be NULL.
(c)The session will not be validated.
(d)Target table will not be populated.

Ans :- (a)

43. You have a relational table (T1) as source and the structure of the source qualifier is as follows:-
ID                    STRING                 PRIMARY_KEY
NAME             STRING                NOT NULL
SALARY         REAL    

Now you override the default SQL query as follows:-

SELECT T1. NAME, T1.ID, T1.SALARY FROM T1
ORDER BY 3, 1, 2

Which of the statement is true?
(a)The Designer will not validate this query.
(b)Session will execute successfully.
(c)Session will fail as order of columns in select query is not as same as sequence of port names.
(d)No data will be loaded to target because primary key constraint will be violated.

44. The source qualifier structure for relation T1 is as follows:-
  Port_1   I/O   NUMBER
  Port_2   I/O   NUMBER
  Port_3   I/O   STRING 

All of the ports are connected to one downstream expression transformation but from the source Port_3 is not connected, what will be the default sql query generated by Informatica?

(a)   SELECT T1.Port_1  , T1.Port_2, T1.Port_3 from T1;
(b)   SELECT T1.Port_1  , T1.Port_2, T1.Port_3 from T1 group by Port_1,Port_2,Port_3
(c)    SELECT T1.Port_2, T1.Port_3 from T1;
(d)  SELECT T1.Port_1, T1.Port_2 from T1;

Ans :-( d)

45. This mapping reads data from relational table CUSTOMER and populates target. There are 100 rows in source, which of the following is true provided Source qualifier contains pre-sql statement DELETE CUSTOMER.



(a)   100 rows will be populated in target table.
(b)   No rows will be populated in target table.
(c)    First row will be populated in target table as commit is not performed.
(d)  All rows will be populated in target table as rollback is not performed.

Ans :- ( b)

46. You have created a session and set the TREAT SOURCE ROWS as update, which of these statements is true?
(a)Target rows will be updated.
(b)Target rows will be updated provided there will be primary key defined on target in Informatica or database.
(c)Update strategy is required to update rows and set treat source rows property to data driven.
(d)Update strategy is required to update rows and primary key must be defined in the database.

Ans :- (b)

47. Which of the following statements is true?
(a)Aggregator transformation creates data and index cache in file.
(b)Aggregator transformation creates data and index cache in memory and uses cache files when overflow.
(c)It doesn’t support data sorted in descending order.
(d)Incremental aggregation never uses data cache files.

Ans: - (b)

48. Which of the following statement is true?
(a)Update strategy writes rejected rows to reject file if ‘forward reject rows’ property is set to false.
(b)Update strategy writes rejected rows to session log file if ‘forward reject rows’ property is set to false.
(c)Update strategy loads the data to target table if ‘forward reject rows’ property is set to true.
(d)Filter transformation has ‘forward reject rows’ property.

Ans: - (b)

49. In the below mentioned mapping, update strategy has three option based on data flowing in:-
DD_DELETE
DD_UPDATE
DD_REJECT


In the aggregator transformation, there is one port which is used to count the total number of rows passed through the aggregator and send it to target, will it give the correct count?

(a)   No, the forward reject rows property should be set to true in update strategy.
(b)   Yes, it will give correct number of rows as count.
(c)    No, update strategy should be removed and one filter transformation should be provided after aggregator so that all rows will be passed through aggregator.
(d)  Aggregator should use count () to count the rows.

Ans (b), the forward reject rows property is by default true in update strategy and all rows will be passed to aggregator.

50. Which statement is true about mapping variables?
(a)Its value cannot be changed throughout session.
(b)SetVariable () cannot be used on mapping variables.
(c)Aggregator transformation can change the value of mapping variable.
(d)Reusable expression transformation validates its value if used in expression as Integer data type.

51. If a variable is used in mapplet, how should it be declared in parameter file?
(a)Mapping name. Variable name
(b)Session name. Variable name
(c)Mapplet name. Variable name
(d)Workflow name. Variablename

52. The lookup source can be:-
(a)   Flat File
(b)   Flat File and Relational Table
(c)    XML file, Flat file and Relational Table
(d)  Cobol source, Flat File and Relational Table

53. What is true about filter transformation:-
(a) It filters the rows on the basis of conditions written in expression editor.
(b) It filters the rows on the basis of conditions written in expression editor and writes them to reject files.
(c) It filters the rows on the basis of conditions written in expression editor and writes them to session log file.
(d)If ‘Forward Reject Rows’ property is true, it writes them to bad file.

Ans :- (a)

54. During the workflow run, if memory cache is full, it writes data to cache file on
(a)Repository server
(b)Informatica Server
(c)Source database server
(d)Target database server

55. What is true about sequence generator?
(a)It generates NEXTVAL and then CURRVAL is NEXTVAL plus one.
(b)It generates CURRVAL and then NEXTVAL is CURRVAL plus one.
(c) It generates CURRVAL and then NEXTVAL is CURRVAL minus one.
(d) It generates NEXTVAL and then CURRVAL is NEXTVAL plus ‘Increment by ‘Factor.

56. When NEXTVAL port is connected downstream to two targets, which of the following is true?
(a)It will never generate unique values so referential integrity may be violated.
(b)It will generate unique values so primary key constraint may be violated in any of the targets.
(c) It will generate unique values.
(d)You cannot connect NEXTVAL to two targets.

Ans :- ( c)

57. In a workflow, heterogeneous targets can be determined by
(a)   Mapping properties
(b)   Session Properties
(c)    Workflow properties
(d)  Mapping and session properties

Ans :- (d)

58. In a Source qualifier, developer cannot generate the default SQL query, what may be the reason?
(a)Tracing level is set to verbose.
(b)User defined Join is used.
(c)There is no output port connected to downstream transformation
(d)You cannot generate SQL override in relational source.

Ans: - (C)


59. Developer is using full outer Join in Joiner transformation? Can he achieve the results?
(a)   Always
(b)   It is not supported by Joiner
(c)    Yes, provided Database supports it.
(d)  Left outer join should be used and then the result should be merged with right outer Join.

Ans: - (c)

60. What is true about router transformation?

(a)   It evaluates the condition of each group for each incoming row and passes to the first group that meets the condition.
(b)   It evaluates the condition of first group for each incoming row and passes to the first group that meets the condition.
(c)    It evaluates the condition of each group for each incoming row and passes to every group that meets the condition.
(d)  It evaluates the condition of each group for each incoming row and passes to the first group that meets the condition else to the default group.

Ans :- (c)

61. What is true about Sorter transformation?

(a)   You can change the sort order by changing the default SQL generated by sorter transformation.
(b)   You cannot sort on multiple keys.
(c)    Sorter can not sort the data in descending order.
(d)  If you don’t define sort key, mapping will become invalid.

Ans :- (d)

62. The mapping is using aggregator to aggregate data on CUSTOMER_ID and CUSTOMER_NAME, the sorted data property is set to true in Aggregator transformation. The source qualifier has order by clause in SQL override which sorts the data on CUSTOMER_ID, CUSTOMER_NAME and DEPT_ID. Which of the following is true?
(a)   Mapping is valid as it is and it will give expected results.
(b)   Session will fail as sort order of sql override is not as same as aggregator ports.
(c)    Session will fail as aggregator cannot use sorted data property without sorter transformation used in mapping.
(d)  It will affect the mapping performance adversely and will not give expected results.

63. Is this mapping valid?




(a)   Yes, it is valid.
(b)   No, Active transformation can not be connected to another active transformation.
(c)    No, Sorter transformation cannot be used after aggregator.
(d)  No, Joiner transformation must have two inputs.

Ans :- (d)

64. Is this mapping valid?
(a)   Yes, it is valid.
(b)   No, Joiner transformation should follow both source qualifiers
(c)    First pipeline should be detail table.
(d)  Second pipeline should be master table.

Ans :- (a)

65. Is this mapping valid?
(a)   Yes, it is valid.
(b)   No, Joiner can not join relational source with flat file.
(c)    No, Relational sources must be joined by source qualifier.
(d)  No, Joiner can not join three sources.

Ans :- (d)


No comments:

Post a Comment

Best Blogger TipsGet Flower Effect